България отбелязва днес 183 години от рождението на Васил Левски. Център

...
България отбелязва днес 183 години от рождението на Васил Левски. Център
Коментари Харесай

183 години от рождението на Васил Левски


България отбелязва през днешния ден 183 години от рождение то на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово.

В храма „ Свети Николай “ ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева, съобщи БНР.

На площад „ 20-ти юли “ ще бъдат посрещнати участниците в туристическия поход „ По стъпките на Апостола ", минали през последните дни разнообразни направления в Стара планина, свързани с революционното дело на Левски.

В Националния музей „ Васил Левски “ ще бъдат връчени премиите на участниците в интернационалния студентски конкурс на тематика „ Васил Левски – разговори във времето, разговори с времето “. Вечерта ще бъде изнесено с войнски почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще стартира тържественият протест – заря. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще одобри почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.

Церемонията с начален час 21:00 ч.  ще бъде излъчена директно от Българското национално радио от площад „ Васил Левски “.

Единственият град в България с името на Апостола на свободата отбелязва своя празник. Тържествата са отдадени на 183 години от рождение то на Васил Левски и 75 години от оповестяването на селището Левски за град.

Програмата стартира от 10:30 ч. с тържествено издигане знамето на Община Левски и оповестяване на почетните жители на откритата сцена в центъра на града. На същата сцена от 20:00 ч. е празничният привет от художествени сформира при читалище " Георги Парцалев 1901 " - Левски. От 20:45 ч. стартира тържествената заря-проверка с присъединяване на курсанти от НВУ " Васил Левски ". Очаква се почетен посетител да бъде президентът на Република България - Румен Радев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР